Viac informácií
Prijať všetky súbory cookie Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Kategórie

Úvodná stránka

Left Banner

Taliansky plochý chlieb

Známy aj ako Piadina, vyrobíme si ho celý od začiatku.
Piadina je druh talianskeho plochého chleba, ktorý sa môže plniť rôznymi zaujímavými náplňami. Môžete si ho pripraviť od základu alebo si kúpiť hotový plochý chlieb. V každom prípade vám zaručujem chutné jedlo, na ktorom si pochutnajú aj deti. Piadina je tiež zábavné talianske pouličné jedlo, v ktorom nájdete mnoho kombinácií náplní.
Cesto na plochý chlieb vznikne jednoduchým zmiešaním múky, vody, olivového oleja, prášku do pečiva a soli. Môžete ho pripraviť ručne, ako som to urobila ja, alebo použiť mixér na miesenie cesta. Odporúčam pripraviť si cesto navyše, pretože ho môžete kedykoľvek zamraziť a pripraviť si čerstvý chlieb. Čo sa týka náplne, nechala som ju jednoduchú. Syr, šalát a prosciutto. Môžete použiť syr mozzarella alebo (môj obľúbený) squacquerone, ak ho nájdete.

Priprava

15 minút

Varenie

40 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

Na plochý chlieb

2 šálky (300 g)_ hladkej múky

3 PL olivového oleja

½ lyžičky prášku do pečiva

½ lyžičky soli

½ šálky teplej vody

...

Na náplň

1 syr mozzarella nakrájaný na tenké plátky (alebo squacquerone)

4 šálky rukoly alebo rukolového šalátu

12 plátkov prosciutta

8 sušených paradajok

Rozdrvené korenie

Olivový olej

Postup:

Krok 1:

Do čistej misy preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte štipku soli, olivu a toľko teplej vody (približne ½ šálky), koľko je potrebné na dosiahnutie stredne hustého cesta.

Krok 2: 

Hnetieme ho na lavici, kým nie je veľmi hladké. Prikryte potravinárskou fóliou alebo vlhkou utierkou a nechajte 30 minút odpočívať.

Krok 3:

Cesto rozdeľte na štyri časti a z každej vytvarujte pevné guľky ako na pizzu. Zakryte a nechajte odpočívať ďalších 30 minút.

Krok 4: 

Na pomúčenej doske položte jednu guľu po druhej, rukami ju sploštite do tvaru kotúča a potom valčekom rozvaľkajte na tenko. Rozvaľkajte ho na veľmi tenké pláty, cez ktoré je takmer vidieť. Tvar okrúhleho disku je približne 8-9 palcov alebo 20 cm. Najlepšie je popichať ich vidličkou, aby boli ploché.


Krok 5: 

Postavte ťažkú liatinovú panvicu na stredne vysoký oheň a každú stranu opekajte, kým neuvidíte trochu hnedej farby. Približne 3 minúty na každej strane. Všetky bubliny, ktoré uvidíte, popichajte vidličkou. Po upečení ich odložte na tanier a zakryte, aby sa nevysušili. Pokračujte vo varení, kým nebudú všetky hotové.


Krok 6: 

Na prípravu náplne znížte teplotu na veľmi nízku. Do panvice vložte uvarený plochý chlieb. Len na polovicu chleba pridajte niekoľko natrhaných kúskov syra mozzarella. Pridajte plátky prosciutta, sušené paradajky, potom rukolový šalát a na vrch ešte niekoľko kúskov syra. Tým sa všetko zlepí. Potom chlieb preložte ako tvar taca. Pokračujte v opekaní chleba, kým sa syr nerozpustí. Skontrolujte, či sa vám nepripáli. Po roztopení syra chlieb otočte a opečte ho aj z druhej strany. Pri tejto časti nezabudnite používať veľmi nízku teplotu. Položte na dosku na krájanie, prekrojte na polovicu a prípadne pokvapkajte trochou olivového oleja. Podávajte ihneď horúce.

Posted in: Recepty

Leave a comment

Zmena nastavení súborov cookie