- Black Friday
- Vianoce 24
- Cestoviny
- Cukor a sladidlá
- Cukríky
- Čaj
- Čipsy a slaný snack
- Čokoláda a kakao
-
Drogéria
- Instantné polievky a krémy
- Káva
- Konzervované produkty
- Koreniny, bylinky a dochucovadlá
- Marmelády. med a krémy
- Múka a pečenie
- Na varenie a pečenie
-
Nealko nápoje
- Omáčky, dresingy a nátierky
- Oleje a octy
- Paradajky, pestá a hotové omáčky
- Pečivo, knäckerbroty, krekry
- Polenta
- Rastlinné nápoje
- Ryža
- Strukoviny a zelenina
- Špeciálna kuchyňa
-
Sušienky, mueali a cereálie
- Torty a zákusky
- Tuniak, ryby a konzervované mäso
-
Víno a prosecco
- Veľkoobchod B2B
-
MenuBack
- Black Friday
-
Potraviny
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kamutové
-
-
-
Špaldové
-
-
-
Ostatné
-
-
-
Cukrovinky, sladké
-
-
Káva, čaj, nápoje
-
-
Pečivo, slané pochutiny
-
-
-
-
-
-
Múka, ryža, polenta
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Drogéria, domácnosť
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
Heading title
-
-
-
-
-
Heading title
-
-
-
- BEZLEPKOVÉ
- bez laktózy
- BIO
- vegan
Kategórie
Úvodná stránka
-
- Cestoviny
- Múka a pečenie
- Ryža
- Polenta
- Špeciálna kuchyňa
- Instantné polievky a krémy
- Koreniny, bylinky a dochucovadlá
- Omáčky, dresingy a nátierky
- Paradajky, pestá a hotové omáčky
- Konzervované produkty
- Strukoviny a zelenina
- Tuniak, ryby a konzervované mäso
- Oleje a octy
- Káva
- Čaj
- Víno a prosecco
- Šumivé vína
- Víno
- Nealko nápoje
- Rastlinné nápoje
- Pečivo, knäckerbroty, krekry
- Sušienky, mueali a cereálie
- Čipsy a slaný snack
- Čokoláda a kakao
- Cukríky
- Marmelády. med a krémy
- Cukor a sladidlá
- Na varenie a pečenie
- Drogéria
- Torty a zákusky
- Vianoce 24
- Black Friday
- BEZ LEPKU
- BEZ CUKRU
- BEZ LAKTÓZY
- BIO
- VEGAN
- Cestoviny
Talianská káva a jej charakteristika
Druhy kávových zŕn a ich charakteristika
Ak patríte medzi milovníkov kávy, pravdepodobne ste sa už niekedy zamýšľali nad tým, koľko rôznych kávových zŕn existuje, a čím sa odlišujú. Momentálne sú na trhu dostupné štyri rôzne druhy zrnkovej kávy, z ktorých najbežnejšie sú arabika a robusta. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o rôznych druhoch kávy a ich charakteristických vlastnostiach.
Nápoj, ktorý spája svet
Káva sa nepochybne stala súčasťou kultúry v krajinách po celom svete. Po celé stáročia sú bohatá aróma a lahodná chuť tohto čarovného nápoja hlavnými dôvodmi, prečo si ju denne vychutnávajú milióny ľudí na celom svete. Mnohí z nás si dnes nevedia predstaviť ráno, posedenie s rodinou, či obchodné stretnutie bez šálky dobrej kávy.
História kávy
Na tento jedinečný nápoj sa viaže etiópska legenda. Podľa tejto legendy kávu objavil pastier, menom Kaldi, ktorý zistil, že jeho kozy majú viac energie po zjedení červených plodov kávovníka.
Káva sa začala vo veľkom pestovať a predávať na Arabskom polostrove. V 16. storočí už bola známa v Perzii, Egypte, Sýrii a Turecku. Historici sa domnievajú, že prvé kaviarne na svete vznikali v Konštantínopole. Boli to miesta, kde sa stretávali významní mecenáši a viedli tam politické debaty. Kaviarne sa tak stali centrami na výmenu informácií a boli pomenované ako „školy múdrych“.
V 17. storočí sa káva postupne dostala do celej Európy a kaviarne sa stali centrami spoločenského diania vo veľkých mestách Talianska, Anglicka, Rakúska, Arábie, Francúzska, Nemecka a Holandska.
Druhy kávových zŕn
Kávové zrná v skutočnosti vôbec nie sú zrná, ale semená rastliny. Tieto semená sa po zbere upravujú fermentáciou a pražením, čím sa zvýrazní ich lahodná chuť. Prečítajte si, aké základné typy kávových zŕn poznáme a čím sú výnimočné.
Arabika
Kávové zrná arabiky patria medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie zrná v Európe. Arabika je typická svojou sladkou a jemnou chuťou, a práve preto je taká obľúbená medzi skutočnými odborníkmi na kávu.
Kávovníky arabiky sa pestujú v oblastiach s vysokou nadmorskou výškou a pravidelnými dažďami. Najväčším vývozcom arabiky je Brazília. Do skupín káv vyrobených z arabiky patrí aj talianska zrnková káva Lavazza, vyrobená zo zŕn arabiky pestovaných v južnej Amerike.
Robusta
Kávové zrná robusta sú na druhom mieste v zozname najobľúbenejších káv v Európe. Káva robusta je známa svojím výrazným chuťovým profilom a mimoriadne vysokým obsahom kofeínu. Práve pre jej výraznú chuť a vysoký obsah kofeínu je robusta často kombinovaná s kávovými zrnami arabiky.
Najkvalitnejšie kávy robusta spoznáte podľa toho, že pri ich pití pocítite náznaky čokolády a rumu. Ak máte radi výraznejšiu chuť kávy a oceňujete vyšší obsah kofeínu, vyberajte si kávy s vysokým podielom robusty, ako je napríklad zrnková káva Caffe Boasi Super Crema.
Liberika
Kávovník liberiky pochádza z krajiny západnej Afriky nazývanej Libéria. Zrnková káva liberika je menej známa ako arabika a robusta. Ide o vzácnu pochúťku, ktorá bola populárna najmä koncom 19. storočia. V tom období zlikvidovala choroba až 90% kávovníkov arabiky, a preto bolo potrebné nájsť náhradu. Chuť kávy pripravenej zo zŕn liberiky je mierne drevitá a jej vôňa pripomína ovocie.
Excelsa
Ako poslednú si predstavíme kávu excelsu, ktorá je vlastne odrodou liberiky. V skutočnosti sa však jej vlastnosti veľmi líšia. Pochádza pôvodne zo strednej Afriky, no neskôr sa začala pestovať aj v juhovýchodnej Ázii. Excelsa je známa svojou dominantnou chuťou a aromatickou vôňou pripomínajúcou ovocie. Tieto kávové zrná sa pestujú vo veľmi obmedzenom množstve a zvyčajne sa používajú v kávových zmesiach.
Súvisiace články
-
Publikované do:Talianska tradícia aperitivoTradícia aperitivo vznikla v Taliansku pred niekoľkými stovkami rokov a v rôznych podobách pokračuje dodnes....Čítaj viac
-
Publikované do:Talianské oleje a octyTalianske olivové oleje sú považované za niektoré z najkvalitnejších na svete a hrajú v talianskej kuchyni kľúčovú...Čítaj viac
-
Publikované do:Tie najlepšie jedlá z talianskej kuchyne.Talianska kuchyňa je zrejmým dôkazom toho, že jedlo môže byť nielen o zážitku pre chuťové poháriky, ale aj o...Čítaj viac
-
Publikované do:Tie najlepšie jedlá z talianských špagiet.Špagety sú jedným z najikonickejších druhov talianskych cestovín, ktoré sa tešia obrovskej obľube po celom svete. Ich...Čítaj viac
Leave a comment