Tento eshop používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýze návštevnosti súbory cookie.

Viac informácií
Prijať všetky súbory cookie Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Kategórie

Úvodná stránka

Talianská káva a jej charakteristika

Druhy kávových zŕn a ich charakteristika

Ak patríte medzi milovníkov kávy, pravdepodobne ste sa už niekedy zamýšľali nad tým, koľko rôznych kávových zŕn existuje, a čím sa odlišujú. Momentálne sú na trhu dostupné štyri rôzne druhy zrnkovej kávy, z ktorých najbežnejšie sú arabika a robusta. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o rôznych druhoch kávy a ich charakteristických vlastnostiach.

Nápoj, ktorý spája svet

Káva sa nepochybne stala súčasťou kultúry v krajinách po celom svete. Po celé stáročia sú bohatá aróma a lahodná chuť tohto čarovného nápoja hlavnými dôvodmi, prečo si ju denne vychutnávajú milióny ľudí na celom svete. Mnohí z nás si dnes nevedia predstaviť ráno, posedenie s rodinou, či obchodné stretnutie bez šálky dobrej kávy.

História kávy

Na tento jedinečný nápoj sa viaže etiópska legenda. Podľa tejto legendy kávu objavil pastier, menom Kaldi, ktorý zistil, že jeho kozy majú viac energie po zjedení červených plodov kávovníka.

Káva sa začala vo veľkom pestovať a predávať na Arabskom polostrove. V 16. storočí už bola známa v Perzii, Egypte, Sýrii a Turecku. Historici sa domnievajú, že prvé kaviarne na svete vznikali v Konštantínopole. Boli to miesta, kde sa stretávali významní mecenáši a viedli tam politické debaty. Kaviarne sa tak stali centrami na výmenu informácií a boli pomenované ako „školy múdrych“.

V 17. storočí sa káva postupne dostala do celej Európy a kaviarne sa stali centrami spoločenského diania vo veľkých mestách Talianska, Anglicka, Rakúska, Arábie, Francúzska, Nemecka a Holandska.

Druhy kávových zŕn

Kávové zrná v skutočnosti vôbec nie sú zrná, ale semená rastliny. Tieto semená sa po zbere upravujú fermentáciou a pražením, čím sa zvýrazní ich lahodná chuť. Prečítajte si, aké základné typy kávových zŕn poznáme a čím sú výnimočné.

Arabika

Kávové zrná arabiky patria medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie zrná v Európe. Arabika je typická svojou sladkou a jemnou chuťou, a práve preto je taká obľúbená medzi skutočnými odborníkmi na kávu.

Kávovníky arabiky sa pestujú v oblastiach s vysokou nadmorskou výškou a pravidelnými dažďami. Najväčším vývozcom arabiky je Brazília. Do skupín káv vyrobených z arabiky patrí aj talianska zrnková káva Lavazza, vyrobená zo zŕn arabiky pestovaných v južnej Amerike.

Robusta

Kávové zrná robusta sú na druhom mieste v zozname najobľúbenejších káv v Európe. Káva robusta je známa svojím výrazným chuťovým profilom a mimoriadne vysokým obsahom kofeínu. Práve pre jej výraznú chuť a vysoký obsah kofeínu je robusta často kombinovaná s kávovými zrnami arabiky.

Najkvalitnejšie kávy robusta spoznáte podľa toho, že pri ich pití pocítite náznaky čokolády a rumu. Ak máte radi výraznejšiu chuť kávy a oceňujete vyšší obsah kofeínu, vyberajte si kávy s vysokým podielom robusty, ako je napríklad zrnková káva Caffe Boasi Super Crema.

Liberika

Kávovník liberiky pochádza z krajiny západnej Afriky nazývanej Libéria. Zrnková káva liberika je menej známa ako arabika a robusta. Ide o vzácnu pochúťku, ktorá bola populárna najmä koncom 19. storočia. V tom období zlikvidovala choroba až 90% kávovníkov arabiky, a preto bolo potrebné nájsť náhradu. Chuť kávy pripravenej zo zŕn liberiky je mierne drevitá a jej vôňa pripomína ovocie.

Excelsa

Ako poslednú si predstavíme kávu excelsu, ktorá je vlastne odrodou liberiky. V skutočnosti sa však jej vlastnosti veľmi líšia. Pochádza pôvodne zo strednej Afriky, no neskôr sa začala pestovať aj v juhovýchodnej Ázii. Excelsa je známa svojou dominantnou chuťou a aromatickou vôňou pripomínajúcou ovocie. Tieto kávové zrná sa pestujú vo veľmi obmedzenom množstve a zvyčajne sa používajú v kávových zmesiach.

Posted in: Default category

Leave a comment

Zmena nastavení súborov cookie