- Káva
-
Víno a prosecco
- Instantné polievky a krémy
- Cestoviny
- Múka a pečenie
- Polenta
- Ryža
- Koreniny, bylinky a dochucovadlá
- Omáčky, dresingy a nátierky
- Paradajky, pestá a hotové omáčky
- Špeciálna kuchyňa
- Strukoviny a zelenina
- Oleje a octy
- Tuniak konzervované mäso
- Konzervované produkty
- Nealko nápoje
- Pečivo, knäckerbroty, krekry
- Rastlinné nápoje
- Sušienky, mueali a cereálie
- Cukor a sladidlá
- Čaj
- Marmelády. med a krémy
- Čipsy a slaný snack
- Čokoláda a kakao
- Cukríky
- Na varenie a pečenie
-
Starostlivosť o domácnosť
- Cestoviny
- Múka a pečenie
- Ryža
- Polenta
- Špeciálna kuchyňa
- Instantné polievky a krémy
- Koreniny, bylinky a dochucovadlá
- Omáčky, dresingy a nátierky
- Paradajky, pestá a hotové omáčky
- Konzervované produkty
- Strukoviny a zelenina
- Tuniak konzervované mäso
- Oleje a octy
- Káva
- Čaj
- Víno a prosecco
- Nealko nápoje
- Rastlinné nápoje
- Pečivo, knäckerbroty, krekry
- Sušienky, mueali a cereálie
- Čipsy a slaný snack
- Čokoláda a kakao
- Cukríky
- Marmelády. med a krémy
- Cukor a sladidlá
- Na varenie a pečenie
- Starostlivosť o domácnosť
Kategórie
Úvodná stránka
-
- Cestoviny
- Múka a pečenie
- Ryža
- Polenta
- Špeciálna kuchyňa
- Instantné polievky a krémy
- Koreniny, bylinky a dochucovadlá
- Omáčky, dresingy a nátierky
- Paradajky, pestá a hotové omáčky
- Konzervované produkty
- Strukoviny a zelenina
- Tuniak konzervované mäso
- Oleje a octy
- Káva
- Čaj
- Víno a prosecco
- Šumivé vína
- Víno
- Nealko nápoje
- Rastlinné nápoje
- Pečivo, knäckerbroty, krekry
- Sušienky, mueali a cereálie
- Čipsy a slaný snack
- Čokoláda a kakao
- Cukríky
- Marmelády. med a krémy
- Cukor a sladidlá
- Na varenie a pečenie
- Starostlivosť o domácnosť
- Torty a zákusky
- Omáčky
- Cestoviny
Talianska tradícia aperitivo
História aperitiva
Tradícia aperitivo sa zrodila v aristokratických kruhoch v talianskom regióne Piemont koncom 17. storočia. Dnes je však rozšírená na celom Apeninskom polostrove a jej variácie sa líšia v závislosti od jednotlivých regiónov a ročného obdobia.
V roku 1976 sa obchodník s vínom Antonio Benedetto Carpano dozvedel, že v staroveku sa odporúčalo piť aromatické víno pred večerou. Išlo o liek na zdravotné ťažkosti a otvorenie žalúdka, aby sa uľahčilo trávenie. Tento objav inšpiroval Antonia k vytvoreniu aromatického, mierne horkého nápoja, ktorý mal byť podobný starovekému odvaru. Uskladnil ho v luxusnej fľaši a dal mu názov "Vermut".
Následne nápoj predstavil kráľovi Viktorovi Emanuelovi, ktorý si ho okamžite obľúbil. Takto sa stal nápoj rýchlo obľúbený medzi talianskou aristokraciou. Neskôr sa rozšíril do Milána, kde sa stal skutočným spoločenským fenoménom.
Ako poznáme aperitivo dnes?
Aperitivo je stretnutie pri nápoji, ktoré je doplnené malými pokrmami a jednohubkami. Zvyčajne sa odohráva v bare alebo v kaviarni pred večerou v reštaurácii alebo po práci. V Taliansku sa aperitivo pije zvyčajne medzi 18.30 a 20.30. Taliani si ho vychutnávajú s drobnými pochutinami, ako sú napríklad olivy, oriešky a chipsy alebo s plnohodnotným bufetom, ktorého súčasťou sú cestovinové šaláty, bruscheta a grissini col prosciutto.
Obľúbené nápoje Aperitivo
Obľúbenými nápojmi, ktoré si Taliani vychutnávajú pri tradícii aperitivo, sú kvalitné vína alebo miešané nápoje.
Aperol Spritz
Aperol Spritz je považovaný za najobľúbenejší nápoj Talianov. Ako aperitív sa podáva najmä v lete, pretože ide o osviežujúci farebný nápoj s miernym obsahom alkoholu.
Negroni
Negroni je silný koktail, ktorý obsahuje gin, vermut a campari. Častejšie sa podáva pred večerou, no Taliani si ho zvyknú vychutnávať aj ako aperitív.
Americano (Milano Torino)
Nápoj Americano je známy aj pod názvom Milano Torino. Sú to dve mestá, v ktorých sa zrodil bitter a vermut.
Bellini
Bellini je elegantný aperitivo nápoj podávaný vo flaute. Pochádza z Benátok a vzniká zmiešaním prosecca s broskyňovým pyré.
Hugo
Hugo je ďalší osviežujúci drink, ktorý si Taliani radi vychutnávajú pri aperitive. Obsahuje prosecco, sódu, bazový sirup, mätu a limetku.
Súvisiace články
-
Publikované do:Talianská káva a jej charakteristikaDruhy kávových zŕn a ich charakteristika Ak patríte medzi milovníkov kávy, pravdepodobne ste sa už niekedy zamýšľali...Read more
-
Publikované do:Talianské oleje a octyTalianske olivové oleje sú považované za niektoré z najkvalitnejších na svete a hrajú v talianskej kuchyni kľúčovú...Read more
Leave a comment