Recepty

10 - Krevetové cestoviny s omáčkou z pečených paradajok a čili

 

 

Diablov brat alebo omáčka Fratello del diavolo.


Ak máte radi cesnak a čili, potom je to pre vás. Fra Diavolo je v taliančine známa ako brat diabla a podľa svojho názvu je to ostré a pikantné jedlo. Množstvo chilli je znížené na prijateľnú mieru. To umožňuje stále cítiť príjemnú štipľavosť čili a zároveň aj cítiť chuť vína. Ak ste kuchár, tak si ho samozrejme pripravte podľa seba.

 

Zložky:
17oz - 400g bucatini (špagety)
17oz - 400g očistených zelených kreviet
2 PL paradajkového pretlaku
2 lyžičky oregana
1 lyžička sušených čili vločiek
½ šálky suchého bieleho vína
Hrsť petržlenovej vňate

Na omáčku
28oz - 800g zmiešaných cherry paradajok (4 malé balenia)
4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
3 jemné chilli papričky
¾ šálky olivového oleja


 

Kroky:

 Krok 1
Predhrejte rúru na 400 °F - 200 °C.

 Krok 2
Do misky dajte cherry paradajky, roztlačené strúčiky cesnaku, šalotku, očistené chilli papričky a olivový olej. Miešajte, kým sa všetka zelenina nepokryje. Vložte do panvice na pečenie, kým mierne nezhnedne, 20 - 25 minút. Po opečení vložte všetky prísady do vysokorýchlostného mixéra a rozmixujte ich do hladka. Odložte bokom na neskôr.

 Krok 3
Očistené krevety (krevety) vložte do malej misky s trochou olivového oleja, posypte čili vločkami a hádžte, kým nie sú obalené z každej strany. Odstavte.

 Krok 4
Do veľkého hrnca dajte vodu na cestoviny, priveďte ju do varu a potom ju osoľte. Po zovretí pridáme cestoviny bucatini a uvaríme ich al dente.

 Krok 5
Veľkú panvicu postavte na vysoký oheň, pridajte 3 PL olivového oleja a priveďte ju na prskajúcu teplotu. Pridajte krevety a z každej strany ich opečte dohneda, posypte trochou oregana. Vyberte z panvice a odložte na teplé miesto. Do panvice pridajte prelisovaný cesnak, podlejte bielym vínom. Pridajte opečenú paradajkovú omáčku, paradajkový pretlak. Pridáme scedené cestoviny, vrátime krevety a trochu nasekanej petržlenovej vňate, dobre premiešame a ihneď podávame.

8 - Talianska sekaná

 
Talianska sekaná obalená v pancette je jedlo, ktoré určite poteší každého milovníka talianskej kuchyne. Talianska sekaná sa pripravuje zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa, zeleniny a niekoľkých tajných prísad, vďaka ktorým je šťavnatá a veľmi chutná. Potom sa zabalí do pancetty a varí sa, kým nie je veľmi šťavnatá a zvonka chrumkavá.
Táto verzia sa trochu podobá na arancini, pričom obsahuje malý kúsok syra mozzarella, ktorý vyteká zo stredu. Tento recept sa určite stane obľúbeným rodinným jedlom pre milovníkov mäsovej sekanej aj pre ostatných. Ideálne na sviatočné obdobie a na ohromenie vašich hostí!
Ja ju mám najradšej s maslovými opekanými zemiakmi a zelenou zeleninou, napríklad so zelenou fazuľkou alebo špargľou. Môžete ju však podávať aj so šalátom.
Vychutnajte si taliansku sekanú obalenú v pancette so svojimi priateľmi a rodinou ešte dnes.
 

Priprava

15 minút

Varenie

40 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

1,5x - 700 g mletého hovädzieho mäsa (20 % tuku)

10,5x- 300 g mletého bravčového mäsa (15 % tuku)

Soľ a korenie

½ šálky mlieka

3 veľké plátky hnedého chleba bez kôrky

1 stredne veľká strúhaná mrkva

4x - 120g šampiňónov (približne 4 veľké)

2 šalotky

2 veľké strúčiky cesnaku rozdrvené

1 lyžička sušeného oregana

½ lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu

...

3x- 90g strúhaného syra pecorino (1 šálka)

½ šálky nasekanej petržlenovej vňate

2 celé vajcia (veľké)

7x- 200 g pancetty na pásiky, asi 34 kusov

10x - 290g syra Mozzarella

Na omáčku

Čerstvé lístky bazalky

Omáčka Marinara

Postup:

Krok 1:

Z chleba odstráňte kôrku, roztrhajte omrvinky a namočte ich do mlieka, odložte bokom.

Krok 2: 

Do misky na miešanie pridajte zmiešané mleté mäso, soľ a korenie, chlieb namočený v mlieku (mlieko vytlačte). Pridajte nastrúhanú mrkvu, nastrúhané huby, nadrobno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, sušené oregano, nadrobno nakrájaný rozmarín, nastrúhaný syr pecorino, nasekanú petržlenovú vňať a dve celé vajcia. Rukami dobre premiešajte.

Krok 3:

Na čistú pracovnú plochu položte jeden alebo dva prekrývajúce sa veľké listy potravinovej fólie. Naň položte dva prekrývajúce sa rady pancetty na šírku. Uistite sa, že druhý rad pancetty prekrýva prvé rady. Krok opakujte, kým nie je hotový.

Krok 4: 

Do stredu a na vrch pancetty položte zmes na sekanú. Jemne ju vyrovnajte do tvaru obdĺžnika. Pozdĺž stredovej línie mäsa položte nakrájané tyčinky syra mozzarella. Mäso preložte späť cez syr do veľkého klátu, v ktorého strede je syr. Dbajte na to, aby nevznikali medzery.


Krok 5: 

Zdvihnite jednu stranu potravinovej fólie a oviňte pancettu okolo celej sekanej. Zopakujte to aj s druhou stranou, pevne ju zrolujte a konce stočte. Znova zabaľte do kuchynskej fólie, aby bola rolka pevnejšia. Uložíme do chladničky aspoň na 2 až 3 hodiny. Ideálne cez noc.


Krok 5: 

Pečte v predhriatej rúre 60 - 80 minút pri teplote 350 °F - 180 °C. kým nie je prepečený a zvonka chrumkavý. (V mojej konvektomate bolo 60 minút viac ako dosť.)


Krok 6: 

Po upečení vyberte sekanú z rúry a nechajte ju 20-30 minút odpočívať. Odstrihnite špagát a nakrájajte ju na porcie.


Krok 7: 

Podávajte s paradajkovou omáčkou Marinara zmiešanou s čerstvo natrhanými lístkami bazalky. Ozdobte čerstvým rozmarínom.

7 - Taliansky plochý chlieb

Známy aj ako Piadina, vyrobíme si ho celý od začiatku.
Piadina je druh talianskeho plochého chleba, ktorý sa môže plniť rôznymi zaujímavými náplňami. Môžete si ho pripraviť od základu alebo si kúpiť hotový plochý chlieb. V každom prípade vám zaručujem chutné jedlo, na ktorom si pochutnajú aj deti. Piadina je tiež zábavné talianske pouličné jedlo, v ktorom nájdete mnoho kombinácií náplní.
Cesto na plochý chlieb vznikne jednoduchým zmiešaním múky, vody, olivového oleja, prášku do pečiva a soli. Môžete ho pripraviť ručne, ako som to urobila ja, alebo použiť mixér na miesenie cesta. Odporúčam pripraviť si cesto navyše, pretože ho môžete kedykoľvek zamraziť a pripraviť si čerstvý chlieb. Čo sa týka náplne, nechala som ju jednoduchú. Syr, šalát a prosciutto. Môžete použiť syr mozzarella alebo (môj obľúbený) squacquerone, ak ho nájdete.
 

Priprava

15 minút

Varenie

40 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

Na plochý chlieb

2 šálky (300 g)_ hladkej múky

3 PL olivového oleja

½ lyžičky prášku do pečiva

½ lyžičky soli

½ šálky teplej vody

...

Na náplň

1 syr mozzarella nakrájaný na tenké plátky (alebo squacquerone)

4 šálky rukoly alebo rukolového šalátu

12 plátkov prosciutta

8 sušených paradajok

Rozdrvené korenie

Olivový olej

Postup:

Krok 1:

Do čistej misy preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte štipku soli, olivu a toľko teplej vody (približne ½ šálky), koľko je potrebné na dosiahnutie stredne hustého cesta.

Krok 2: 

Hnetieme ho na lavici, kým nie je veľmi hladké. Prikryte potravinárskou fóliou alebo vlhkou utierkou a nechajte 30 minút odpočívať.

Krok 3:

Cesto rozdeľte na štyri časti a z každej vytvarujte pevné guľky ako na pizzu. Zakryte a nechajte odpočívať ďalších 30 minút.

Krok 4: 

Na pomúčenej doske položte jednu guľu po druhej, rukami ju sploštite do tvaru kotúča a potom valčekom rozvaľkajte na tenko. Rozvaľkajte ho na veľmi tenké pláty, cez ktoré je takmer vidieť. Tvar okrúhleho disku je približne 8-9 palcov alebo 20 cm. Najlepšie je popichať ich vidličkou, aby boli ploché.


Krok 5: 

Postavte ťažkú liatinovú panvicu na stredne vysoký oheň a každú stranu opekajte, kým neuvidíte trochu hnedej farby. Približne 3 minúty na každej strane. Všetky bubliny, ktoré uvidíte, popichajte vidličkou. Po upečení ich odložte na tanier a zakryte, aby sa nevysušili. Pokračujte vo varení, kým nebudú všetky hotové.


Krok 6: 

Na prípravu náplne znížte teplotu na veľmi nízku. Do panvice vložte uvarený plochý chlieb. Len na polovicu chleba pridajte niekoľko natrhaných kúskov syra mozzarella. Pridajte plátky prosciutta, sušené paradajky, potom rukolový šalát a na vrch ešte niekoľko kúskov syra. Tým sa všetko zlepí. Potom chlieb preložte ako tvar taca. Pokračujte v opekaní chleba, kým sa syr nerozpustí. Skontrolujte, či sa vám nepripáli. Po roztopení syra chlieb otočte a opečte ho aj z druhej strany. Pri tejto časti nezabudnite používať veľmi nízku teplotu. Položte na dosku na krájanie, prekrojte na polovicu a prípadne pokvapkajte trochou olivového oleja. Podávajte ihneď horúce.

6 - Toastový Chieb

 

Priprava

15 minút

Varenie

40 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

POMÔCKY: obdĺžniková forma- dĺžka cca 28 cm, kuchynský robot

...

KVÁSOK:

60g rastlinné ovsené mlieko (A) (možno nahradiť aj obyčajným plnotučným mliekom)

1 ČL trstinový cukor

17g čerstvé droždie

 

470g múka manitoba

115 g voda

135 g rastlinné ovsené mlieko (B) (opäť možno použiť obyčajné plnotučné mlieko)

70 g kvalitný olivový olej

15 g soľ

45g slnečnicové semienka

45 g tekvicové nesolené semienka

Postup:

Krok 1:

Kvások: mlieko (A) prihrejeme, aby bolo vlažné. Pridáme nadrobené droždie a lyžičku cukru. Necháme vzísť kvások (spoznáme podľa vytvorených bubliniek).

Krok 2: 

Do misy robota pridáme rastlinné mlieko (B) a vodu  (115g). Pridáme kvások a rozmiešame. Použijeme nástavec – hák. Následne pridáme preosiatu múku. Hnetieme na pomalej rýchlosti cca 5 minút.  Následne pridáme soľ. Premiešame cca 2 minúty, pokiaľ nevidíme zrnká soli. Následne pridáme olivový olej. Spočiatku pustíme robota na pomalú rýchlosť a neskôr rýchlosť pridávame. Nezľaknite sa, olej sa bude spočiatku od cesta oddeľovať. Stačí len občas zastaviť robota , zoškriabať cesto z háku.

Krok 3:

Cca po 2-3 minútach pridáme semienka a necháme robota pracovať. Konečné cesto musí byť konzistentné a výrazne sa nelepí  na hák ani na steny misy.

Krok 4: 

Po vymiesení misu prekryjeme fóliou a necháme cesto, nech zdvojnásobí svoj objem (tu vskutku záleží od teploty, ktorú máte v kuchyni). Následne cesto  pomaly vyklopíme na múkou pomúčenú dosku a rukami ho roztiahneme na obdĺžnik vysoký cca 1-1,5 cm (dĺžku prispôsobíme veľkosti našej formy ).Takto roztiahnuté cesto zvinieme akoby do rolády a vložíme do olejom vymastenej formy spojom dole. Cesto prekryjeme a necháme nech zväčší svoj objem cca na 2-2,5 násobok. Po poslednom nakysnutí chlieb posypeme soľou, semienkami atď.


Krok 5: 

Chlieb vložíme  vo forme do trúby vyhriatej na 200°C. A pečieme cca 30-35 minút. Že je chlebík upečený zistíme podľa zlatej farby. Po vytiahnutí z formy zaklopeme na dro chleba a ak znie duto, Viete, že je správne upečený.

5 - Zeleninová Salsa

Talianska sekaná obalená v pancette je jedlo, ktoré určite poteší každého milovníka talianskej kuchyne. Talianska sekaná sa pripravuje zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa, zeleniny a niekoľkých tajných prísad, vďaka ktorým je šťavnatá a veľmi chutná. Potom sa zabalí do pancetty a varí sa, kým nie je veľmi šťavnatá a zvonka chrumkavá.
Táto verzia sa trochu podobá na arancini, pričom obsahuje malý kúsok syra mozzarella, ktorý vyteká zo stredu. Tento recept sa určite stane obľúbeným rodinným jedlom pre milovníkov mäsovej sekanej aj pre ostatných. Ideálne na sviatočné obdobie a na ohromenie vašich hostí!
Ja ju mám najradšej s maslovými opekanými zemiakmi a zelenou zeleninou, napríklad so zelenou fazuľkou alebo špargľou. Môžete ju však podávať aj so šalátom.
Vychutnajte si taliansku sekanú obalenú v pancette so svojimi priateľmi a rodinou ešte dnes.
 

Priprava

30 minút

Varenie

60 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

1kg tekvica 

600 g cherry rajčiny 

1 veľká červená cibuľa

6ks strúčiky cesnaku

1 stredne veľký  pohár artičoky 

2PL provensálske korenie

...

1 vetvička sušený rozmarín

1 hrsť čerstvá bazalka

1 PL soľ 

3 PL olivový olej

8ks sušené rajčiny veľké 

Postup:

Krok 1:

Tekvicu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky. Cherry paradajky opláchneme , ak použijeme iný druh, rajčiny nakrájame na menšie kusy. Artičoky zlejeme z prebytočného oleja. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky, taktiež ošúpeme cesnak. Všetky suroviny, OKREM sušených rajčín, rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme provensálskym korením, soľou a rozmarínom. Polejeme kvalitným olivovým olejom.

Krok 2: 

Pečieme na 180°C cca 45-50 minút- pečieme tak, aby bola tekvica mäkká). Vytiahneme z trúby a pridáme sušené rajčiny. Tu musím podotknúť, že som naozaj dlho hľadala chutné sušené rajčiny, ktoré nie sú zbytočne veľmi vysušené a zachovali si autentickú chuť, nie sú nakladané v oleji, ktorý podľa mňa potláča ich chuť. Celú zmes rozmixujeme vo veľkom mixéri, prípadne tyčovým mixérom, no to potrvá dlhšie. Ešte teplú zmes dáme do malých čistých pohárikov, ktoré  hneď uzavrieme a poháriky otočíme hore dnom.

Krok 3:

Z tejto dávky je cca 7-8 pohárikov salsy.

Krok 4: 

Salsu podávame ako omáčku k cestovinám a najlepšie je doplniť ju kvalitným parmezánom.

4 - Broskyňová galetka s Limoncellom

 

Priprava

15 minút

Varenie

40 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

CESTO:

350g hladká múka

25g mandľová múka (najemno pomleté mandle)

80g práškový cukor

1g kypriaci prášok (cca ¼ čajovej lyžičky)

270g studené maslo

60ml studená voda

1 malé vajíčko na potretie cesta

1 lyžička sušeného oregana

½ lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu

...

NÁPLŇ:

Cca 800g broskyne

20g vanilkový cukor

30g trstinový cukor

100g hustý broskyňový/marhuľový džem

55ml Limoncello likér

20g plátky mandlí

5-6 kvapiek mandľová aróma

Postup:

Krok 1:

Do misy od robota (alebo môžeme aj ručne) pridáme obe múky, práškový cukor, kypriaci prášok a poriadne premiešame.

Krok 2:

Následne pridáme studené maslo nakrájané na kocky a rýchlo vypracujeme cesto, ktoré má konzistenciu jemnej mrveničky. Nakoniec pridáme studenú vodu a vypracujeme cesto. Pokiaľ používame kuchynský robot, použijeme “K“ metlu. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň ½ hodinu.

Krok 3: 

Rúru vyhrejeme na 180°C. Po vychladení cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik veľkosti 30x40 cm. Zahneme okraje tak, aby nám vznikol vyvýšený okraj. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, stred cesta popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút.


Krok 4: 

Následne vyberieme cesto. Poukladáme nahusto mesiačiky broskýň, tie posypeme zmesou vanilkového a hnedého cukru. Dáme piecť na ďaľších 25-30 minút, pokiaľ pokraje nie sú krásne zlatisté. Približne v polovici pečenia posypeme broskyne plátkami mandlí. Ak by sme ich dali na broskyne hneď , veľmi by zhnedli.

Krok 5: 

V malom hrnčeku zmiešame džem s Limoncellom a túto zmes spolu prehrejeme. Odstavíme a pridáme mandľovú arómu. Keď už máme okraje krásne zlatisté, vyberieme galetku z trúby a broskyne potrieme hrubou vrstvou džemu a Limoncella. Galetku vrátime do trúby na cca 5-6 minút , no zmeníme režim pečenia na “gril“. Táto zmes vytvorí na broskyniach krásnu glazúru a dodá galetke neodolateľnú chuť. DOBRÚ CHUŤ.

3 - Poznáte najznámejšie druhy talianskych cestovín?

Talianske cestoviny sú základným pilierom talianskej kuchyne a jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál na svete. Ich história siaha až do staroveku a talianska kuchyňa ich dovedie k dokonalosti s nespočetnými tvarmi, veľkosťami a spôsobmi prípravy. 

AD_4nXdBGANvzZgXxD5f6puEdoVrEzcdgTu_uXSuon-kVSjPSglwG_fN4wNibvHea0xlu48FPCLGR7MLlBaJUu32JSDya8p-r0_Wxshj5HyrcU0fJtNS9gVlkkOdAGoX1hHpkBvFI8VQY0UWb_IfuQoiJUXIxjuI?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

História

Cestoviny majú dlhú históriu, ktorá sa datuje minimálne do starovekého Ríma. Archeologické dôkazy naznačujú, že Etruskovia, Rímania a Gréci poznali a konzumovali rôzne formy cestovín. V stredoveku sa cestoviny stali základom talianskej stravy, pričom sa postupne vyvinulo množstvo rôznych druhov a tvarov.

 

Druhy a Tvar

Talianske cestoviny sa vyrábajú v nespočetných tvaroch a veľkostiach, pričom každý má svoje vlastné meno a vhodné spôsoby prípravy. Medzi najznámejšie patria:

- Dlhé cestoviny: špagety, linguine, fettuccine, pappardelle.

- Krátke cestoviny: penne, rigatoni, farfalle, fusilli.

- Plnené cestoviny: ravioli, tortellini, agnolotti.

- Malé cestoviny: orzo, ditalini.

- Špeciálne tvary: gnocchi, lasagne.

 

Ingrediencie

Základnými ingredienciami na výrobu cestovín sú pšeničná múka (zvyčajne semolina z tvrdej pšenice) a voda. Pri výrobe vaječných cestovín sa pridávajú aj vajcia. Pridaním rôznych prísad môžu cestoviny získať farebné odtiene, napríklad špenát (zelené), paradajkový pretlak (červené) alebo sépiový atrament (čierne).

AD_4nXceGo7RvX_IhOVl0_V5COUw8CLtS9PyMSuDRWZ1umnU9pe7gUIneLL6fJn34MKHWysLkNQyiQkqGt4i23stzawebOCJ6kcUpHaeKK2nYBcmE0o3UVbtSi2ZWHrMHEjZdfihG4Hk0sOeeo5sosLjSXz1Z1E?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

Výroba a Príprava

Cestoviny môžu byť čerstvé alebo sušené. Čerstvé cestoviny sa vyrábajú ručne alebo strojovo a majú kratšiu dobu trvanlivosti. Sušené cestoviny sú vyrobené strojovo a majú dlhšiu trvanlivosť, vďaka čomu sú ideálne na dlhodobé skladovanie.

 

Príprava cestovín zahŕňa varenie v osolenej vode až do stavu "al dente", čo znamená, že sú dostatočne uvarené, ale stále majú pevnú konzistenciu. Správna doba varenia závisí od druhu a tvaru cestovín.

 

Omáčky a Servírovanie

Každý druh cestovín sa tradične podáva s určitými typmi omáčok:

- Paradajkové omáčky: napríklad marinara, arrabbiata.

- Smetanové omáčky: carbonara, Alfredo.

- Olejové omáčky: aglio e olio, pesto.

- Mäsové omáčky: bolognese, ragu.

Omáčky sa často kombinujú s ďalšími ingredienciami ako sú bylinky, syry, morské plody, zelenina a mäso, aby sa vytvorili komplexné a chutné jedlá.

AD_4nXfACuknPkmYWBQFC4ETLIJ8k1riCnh_tY6dpVH1yiXj_kLLqA_m13AlUpbqCM3fp1t0TCuhpNWYLGHSBsxbLJqylvEprhm0rfQmUd8ckEv_fUg7cb1UaKjmzexqeClhQq9mS_sx03kBK2gNWWNbpmBRVk8?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

Kulinárske Umenie

Príprava a servírovanie cestovín je v Taliansku považované za umenie. Existujú regionálne rozdiely v používaní rôznych druhov cestovín a omáčok. Napríklad, severné Taliansko je známe pre svoje bohaté a krémové omáčky, zatiaľ čo južné Taliansko preferuje jednoduchšie paradajkové omáčky a čerstvé ingrediencie.

Talianske cestoviny nie sú len jedlom, ale aj symbolom talianskej kultúry a životného štýlu, ktorý oslavuje jednoduchosť, kvalitu a čerstvosť.

[ph-product-cms id="1"]

Talianske cestoviny sú jedným z najikonickejších jedál talianskej kuchyne a majú mnoho rôznych tvarov a veľkostí, pričom každá z nich má svoje vlastné charakteristiky a spôsoby použitia. Tu je prehľad najznámejších druhov talianskych cestovín:

Špagety (Spaghetti):

AD_4nXdKhJqPUTzQY5MpjDL9asgP2EuUSBX1lW1QTH56sLqxwjHV8mSQAZ1QKQmgKCVQ9cnxZeUSOm_az7eEUC8p7dumV0rLEvSMwPDuxg9NGlkjvcm-WOaTPpHRRZTzRrzQ_2zDg5jwrC0GTCFF5I6MiDhLf_2Q?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Dlhé, tenké, valcové cestoviny.

  • Použitie: Veľmi univerzálne, často sa podávajú s rôznymi omáčkami, ako je paradajková omáčka, bolognese, carbonara, alebo aglio e olio.

  • Špagety sú najbežnejším typom cestovín, ktoré sa podávajú v Taliansku. Zvyčajne sa vyrábajú z vody a múky, no pravé špagety by mali byť vyrobené z krupice a tvrdej pšenice. Často sa podávajú s paradajkovou alebo mäsovou omáčkou. Recepty na špagety sa líšia od konkrétneho regiónu v Taliansku. Na severe sa uprednostňujú čerstvé rezance, zatiaľ čo na juhu ľudia uprednostňujú suché špagety.

 

Ravioli:

AD_4nXfj1so-GNuDdS0BIfhjcjJO4NVhTzWcs1LrFmJ6NYSbQCcWHpJNMvWGwJGxj5RC2fEfEswOgvhom0HWiTJhHVBIcRIs7qNmQH-18Gt3rtfFs3bwVmB1I_VA8Dz1oTADLNRsfgeoltQe2ibk4HF-6ll3bgE?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Štvorcové alebo kruhové vankúšiky z cesta plnené rôznymi náplňami, ako je mäso, syr, zelenina alebo kombinácia týchto zložiek.

  • Použitie: Podávajú sa často s maslovou alebo paradajkovou omáčkou.

  • Ravioli sú obľúbené cestoviny štvorcového tvaru, plnené rôznymi prísadami. Medzi najbežnejšie prísady patrí mäso, syr alebo zelenina. Ravioli pochádzajú z talianskeho regiónu Lombardia, ale rýchlo sa rozšírili po celom Taliansku. Podávajú sa s omáčkami, ktoré ešte viac zvýrazňujú jednotlivé náplne.

 

Penne:

AD_4nXc7duuNuH-1KOMJXoWCpAur068rCaHK3uGJlCbljRvrbISuxMtytddN_m8nGFQt_6E3xrfX--n8GCQV_2m_19YlGIGDY_YY21jz8RfExvjisaLUbiIUwkb8Ba8uK8AUKJaOQjYpm_S_fW2wRM9ZYmh10Iac?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Krátke, trubičkovité cestoviny so šikmými okrajmi. Existujú aj varianty s hladkým povrchom (penne lisce) alebo vrúbkované (penne rigate).

  • Použitie: Často sa používajú v zapekaných jedlách, ako sú cestovinové nákypy, alebo s hustými omáčkami, ktoré sa dobre zachytávajú v ryhách.

  • Cestoviny Penne sú obľúbeným druhom cestovín nielen v Taliansku. Sú veľmi univerzálne a možno ich použiť v kombinácii s krémovými alebo paradajkovými omáčkami. Penne sa často používajú aj pri zapekaní.

 

Macaroni (Maccheroni):

AD_4nXdgErgddhliojb23dLFNQMtevmT1HDnxI9jbgH0UoYRv9gsmEpuYtw_4DVMWTgANRA_KJ2xUfavWvzxOUPCRwiNMN8Zhr1K5AaQLlKmLCVaGnu5s2DrjVjoGm2xBUNGZWd4vtsLa7jGyIu293NL-VXrHqY?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Krátke, zakrivené trubičky.

  • Použitie: Najznámejšie použitie je v mac and cheese, ale môžu byť použité aj v rôznych zapekaných jedlách a polievkach.

  • Macaroni majú všestranné využitie a Taliani ich používajú pri pečení alebo do polievok. Tradičné macaroni sú vyrobené z tvrdej pšenice a pochádzajú zo severného a stredného Talianska.

 

Gnocchi:

AD_4nXc9wMGeH0gZovTISIiG0L6kxsIZ3AiUeFelm4zRMZfcO6TVEAPmlWrCx_FrIXRrjdxMWV0kAnkbELYVB6puUqmrmqUJENporv1-aflj2pT6z_6aGbUwtSJhyaZJrnpbVaGEsk53Cm2Tx2wLcCCFnGMTMbM5?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Malé knedličky vyrobené z rôznych zložiek, najčastejšie zemiakového cesta.

  • Použitie: Podávajú sa s rôznymi omáčkami, ako je maslová šalviová omáčka, paradajková omáčka alebo gorgonzolová omáčka.

  • Známe a veľmi obľúbené cestoviny gnocchi sú knedličky z cesta nakrájané na malé kúsky. Môžu sa pripravovať zo zemiakov, špenátu, vajec a rôznych druhov syra. Pôvod týchto cestovín siaha až do Rímskej ríše.

 

Linguine:

AD_4nXfwT_MmjYeCMDY6ZSGAWDtvBifkc9QuyPc2c5neiEmqEPgH5SBrd3rWqu_JEPBfce5OwnU71PXCoT2EggaeElpHqnlBgrYyY0zpWFExttXyaREvElFjXR7ajCTRLYgvEXDiBG9OMokkXy0GzyqO4wkIbTYp?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Dlhé, ploché cestoviny podobné špagetám, ale širšie.

  • Použitie: Často sa používajú s morskými plodmi, ako sú linguine alle vongole (s mušľami), alebo s pestom.

  • Linguine sú cestoviny dlhého, elipsovitého tvaru. Sú obľúbené najmä v regióne Ligúria. Vyrábajú sa z krupicovej múky a typickými prílohami sú rôzne druhy omáčok, morské plody, pesto a zelená fazuľka. Zvyčajne sa v Taliansku podávajú ako prvý chod počas obeda alebo večere.

 

Vermicelli:

AD_4nXeHgPBlQdFszCGSA-oq1M5YegcUK2wgA_BLRRPAJtTsE5VqszBHQ98kL6XVIj0UDTvDNdWEUaru5ARNNdkLSgvxncuNZ95jmwSloq_ZvNpRMxIzoV6gCgR7pJHE05jl-0qO8L5doWHm6eAWb7MjJq06KzDm?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Veľmi tenké dlhé cestoviny, tenšie ako špagety.

  • Použitie: Používajú sa podobne ako špagety, ale často aj v polievkach a šalátoch.

  • Vermicelli sú talianske cestoviny, ktoré majú dlhý, tenký a zaoblený tvar. Talianske vermicelli pochádzajú zo 14. storočia. V Taliansku sú obľúbené napríklad neapolské vermicelli, ktoré sa pripravujú s paradajkami, korením a syrom Pecorino.

 

Tortellini:

AD_4nXet3p9JaOWRSzDUf6RJaKIqcTyonsPid8mlhnG6x7o1bs2-HpHXEqrg_l8uk86wjwba6dlB_ppE--OQXc5Mw_bh0T2dC3uODe3yPatOWII_DxZKpU8TT9VGgxLfGkQYlK9xIFXdm6SY3fhuKDqV4Livpf-O?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Malé cestoviny v tvare prsteňa alebo uzlíka, plnené mäsom, syrom alebo inými náplňami.

  • Použitie: Tradične sa podávajú v bujóne (tortellini in brodo), ale môžu byť tiež servírované s omáčkami.

  • Tortellini sú podobné raviolám tým, že sa taktiež plnia rôznymi náplňami. Majú však veľmi odlišný tvar. Najtradičnejšou náplňou je mleté mäso, syr a vajcia. Po naplnení sa podávajú vo vývare z kapúna (vykastrovaný kohút) alebo v paradajkovej omáčke. Tortellini  sa pripravujú z čerstvej múky a vajec.

 

Fusilli:

AD_4nXfN76FPpaPFrf3G5Ej94M44ggTtBQfTLGAqwf_z5fII7qVgqgV7C402OFJ2pon-BaEEbtPi2sS3fNBkMb-C2nUACCGIJuTe_WEZa0i-VHVJkqJI7G1WL3wlCxORlP1IzBcExUGti31wr54rL80NbtmfjKby?key=h64SkOI2gTrbXTaEOvJcYQ

  • Opis: Skrútené, špirálové cestoviny.

  • Použitie: Výborne sa hodia k hustým omáčkam, ktoré sa dobre zachytávajú v špirálach, a často sa používajú v cestovinových šalátoch.

  • Fusilli sú dlhé, hrubé rezance v tvare vrtuľky. Pochádzajú z južného Talianska a tradične sa podávajú s klasickou paradajkovou omáčkou a syrom. Často ich môžete nájsť v reštauráciách v regiónoch Abruzzo, Molise a Lazio. Na juhu Talianska sa zvyknú ľudia pripravovať fusilli v nedeľu alebo počas sviatkov.

 

Tieto rôzne druhy cestovín ukazujú bohatú rôznorodosť talianskej kuchyne a každá z nich má svoje miesto v rôznych tradičných a moderných receptoch.